w trakcie przygotowania
Intro: Darłówko wraz z Darłowem to jeden z najatrakcyjniejszych polskich kurortów nad Bałtykiem. Duże nasłonecznienie i wilgotne powietrze, przesączone cząsteczkami jodu, korzystnie wpływają na leczenie chorób górnych dróg oddechowych.
#ZwiedzajPolskę | #PokochajPolskę! | #OdpoczywajWPolsceBezpiecznieDarłówko spodoba się amatorom plażowania i aktywnego zwiedzania. Znajduje się tu wiele atrakcji turystycznych, m.in. latarnia morska, rozsuwany most, port, Zamek Książąt Pomorskich, katedra, średniowieczny rynek.
Ośrodek wypoczynkowy położony jest na rozłożystym, ogrodzonym terenie pośród sosnowego lasu wydmowego, przy głównym trakcie spacerowym Darłówka Wschodniego - ulicy Słowiańskiej. Pozwala to na nieograniczone korzystanie z plaży i atrakcji w centrum miasta, równocześnie umożliwiając uniknięcie śródmiejskiego zgiełku.
RAMOWY PROGRAM IMPREZY
Dzień 1: przyjazd, zakwaterowanie od godz. 14:00, obiadokolacja.
Dzień 2-7: Wypoczynek na piaszczystych plażach, możliwość skorzystania z oferty wycieczek fakultatywnych.
Dzień 8: śniadanie, wykwaterowanie do godz. 10:00.
Obiekt posiada 2 budynki hotelowe, 14 drewnianych domków klasycznych oraz 11 domków typu apartamentowego, ponadto dwa osobne budynki jadalni, gdzie trzy razy dziennie serwowane jest smaczne jedzenie (śniadania i kolacje w formie bufetu szwedzkiego). Wszystkie budynki poddane zostały generalnemu remontowi. Na otaczającym je terenie znajduje się kompleks boisk sportowych (boisko wielofunkcyjne-do piłki nożnej,siatkówki,tenisa), atestowany plac zabaw i dwa kręgi ogniskowe. Do dyspozycji zmotoryzowanych gości pozostają dwa monitorowane parkingi, zdolne pomieścić zarówno samochody osobowe, jak i autokary.
Na terenie ośrodka znajduje się 8 sal o wszechstronnym zastosowaniu, których wyposażenie umożliwia organizację konferencji, zajęć dydaktycznych, zajęć sportowo-rozrywkowych, spektakli teatralnych, projekcji filmowych oraz dyskotek. Jedna z sal połączona jest z kawiarnią Srebrna Łyżeczka, oferującą aromatyczne kawy, domowe ciasta, desery.
2-, 3-, 4-osobowe z łazienką i TV. Pokoje usytuowane są w budynku głównym oraz w rodzinnych domkach studio (2 pokoje z TV, wspólny korytarz, wspólna łazienka)
śniadania i obiadokolacje w formie bufetów szwedzkich (dostępne są również dania wegetariańskie). Napoje do obiadokolacji płatne we własnym zakresie.
we własnym zakresie
POLSKA
Oficjalna
nazwa: Rzeczpospolita Polska
Ustrój: demokracja parlamentarna
Stolica: Warszawa
Język: polski
Waluta: 1 złoty (zł) = 100 groszy
Rzeczpospolita Polska (RP) – państwo unitarne w Europie
Środkowej położone między Morzem Bałtyckim na północy a Sudetami i Karpatami na
południu, w dorzeczu Wisły, Odry i Niemna. Powierzchnia administracyjna Polski
wynosi 312 679 km², co daje jej 70. miejsce na świecie i 9. w Europie.
Zamieszkana przez prawie 38,5 miliona ludzi (2014), zajmuje pod względem liczby
ludności 34. miejsce na świecie, a 6. w Unii Europejskiej.
Od
północy Polska graniczy z Rosją (z jej obwodem kaliningradzkim) i Litwą, od
wschodu z Białorusią i Ukrainą, od południa ze Słowacją i Czechami, od zachodu
z Niemcami. Większość północnej granicy Polski wyznacza wybrzeże Morza
Bałtyckiego. Polska wyłączna strefa ekonomiczna na Bałtyku graniczy ze strefami
Danii i Szwecji.
Informacje ogólne
Ludność: W
Polsce mieszka 38 500 000osób.
Powierzchnia kraju: Powierzchnia Polski wynosi 312 679 km².
Strefa czasowa: Czas środkowoeuropejski (UTC+01:00)
Kod telefoniczny i ważniejsze
numery telefonów
Kod
telefoniczny +48
112 – centrum powiadamiania ratunkowego – jednolity ogólnoeuropejski numer alarmowy,
999 -
Pogotowie ratunkowe
997 - Policja
998 - Straz Pozarna
Elektryczność
Elektryczność:
220V / 50 Hz
Klimat
Polska
leży w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego przejściowego. W wyższych
partiach Sudetów i Karpat występuje klimat górski.
Latem temperatura z reguły waha się między 18 °C a 30 °C zależnie od
regionu. Średnia temperatura to od 17 °C na wybrzeżu do 19,3 °C na Dolnym
Śląsku i w okolicach Tarnowa. Zimą od około 0 °C w Świnoujściu,
–1 °C na Nizinie Śląskiej, Ziemi Lubuskiej i wybrzeżu, –3 °C w Warszawie
do poniżej –5 °C na Suwalszczyźnie.
Średnia roczna temperatura waha się od ponad 9 °C w okolicach Wrocławia,
Legnicy i Zielonej Góry do około 6 °C na Suwalszczyźnie.
Opady roczne wynoszą około 600 mm.
Najniższe – około 500 mm
– notuje się na Kujawach, co związane jest z położeniem tego obszaru w cieniu
opadowym pojezierzy; najwyższe – z wyjątkiem gór – notuje się na środkowej
części wybrzeża i na Wyżynie Śląskiej (około 750–800 mm rocznie).
Okres wegetacyjny trwa przeciętnie od 180-190 dni na północnym wschodzie kraju
do 235 dni w okolicach Słubic, Głogowa i Wrocławia.
Średnio w roku na obszarze Polski występuje od 3 do 5 fal ciepła oraz od 2 do 4
fal chłodu. Obejmują one odpowiednio średnio od 18 do 36 oraz od 13 do 28 dni w
roku.
Liczba dni z pokrywą śnieżną jest zróżnicowana i wzrasta w miarę przesuwania
się na wschód. Na Nizinie Szczecińskiej, Ziemi Lubuskiej i na Nizinie Śląskiej
pokrywa śnieżna zalega przez mniej niż 40 dni w roku, w centrum Polski około 60
dni, a na Suwalszczyźnie przez ponad 100 dni.
Dni gorące, z temperaturą maksymalną powyżej 25 °C, występują od
kwietnia do września, czasem także w październiku. Jest ich od około 10-20 na
wybrzeżu do ponad 40 na Podkarpaciu i Nizinie Śląskiej. Dni upalnych, z
temperaturą maksymalną powyżej 30 °C notuje się od 1 na północy do 8 w
okolicach Wrocławia, Tarnowa i Słubic.
Kuchnia
Na
kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany
historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom
regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie
zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne
wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie,
niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.
Najpopularniejsze polskie potrawy to m.in.: pierogi, kasze, kluski, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka, zupy (żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, zupa grzybowa, chłodnik), potrawy z kapusty i ziemniaków, pieczywo (chleb żytni, pszenny), ciasta, warzywa, owoce (jabłka, gruszki, rozmaite jagody, porzeczki), ser biały, jak i wszelkiego rodzaju mięsa (głównie wieprzowe, drobiowe i wołowe), rozmaicie przygotowane, oraz w mniejszym stopniu ryby morskie i słodkowodne. Specyficznym polskim deserem są faworki, popularne są też inne wypieki, w tym babka, makowiec, sernik, pierniki czy pączki.
Do bardzo specyficznych potraw i napojów należą także flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko, maślanka, kefir.
Wśród napojów alkoholowych wódka pędzona ze zbóż i ziemniaków wyparła rozpowszechniony niegdyś miód pitny. Piwo, w Polsce chmielowe, jest napojem tradycyjnym i pospolitym, wino natomiast pija się rzadziej.
Popularnym napojem jest herbata pita często z dodatkiem plasterka cytryny i słodzona cukrem. Herbata przybyła do Polski z Anglii wkrótce po jej ukazaniu się w Zachodniej Europie (za sprawą kupców holenderskich). Jednak jej rozpowszechnienie przypisywane jest zaborcom rosyjskim w XIX wieku. Wówczas do polskich domów w tzw. Kongresówce trafiły samowary z Rosji, gdzie herbata niezależnie pojawiła się w postaci daru z Chin na dworze carskim, na ok. 50 lat przed jej rozpowszechnieniem w Holandii. Popularna jest także kawa, powszechnie pita w Polsce od XVIII wieku, także przez niższe warstwy społeczne, jak rzemieślnicy czy zamożne chłopstwo
Miejsce | Szczegóły |
---|
Mamy nadzieję że spędzili państwo duzo pozytywnych chwil podczas tego wyjazdu. Prosimy o zostawienie swojej opini. Państwa zdanie jest dla nas bardzo ważne i pomoże nam wyjść naprzeciw oczekiwaniom w przyszłości. Dziękujemy.
Prześlij recenzję wyjazdu, a pomożesz nam podnieść standard usług. Najciekawsze recenzje nagradzamy bonami zniżkowymi!
0 komentarzy
Nie mamy jeszcze opinii na temat tego wyjazdu.
Podzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami ?